Besplatno obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih uz program vaučera HZZ-a


Hrvatski zavod za zapošljavanje predstavio je program vaučera za besplatno obrazovanje nezaposlenih i zaposlenih osoba koji kandidatima omogućava stjecanje stjecanje mikrokvalifikacija i djelomičnih kvalifikacija. Vaučeri predstavljaju financijski instrument dodjele javnih sredstava za obrazovanje odraslih, a financirani su sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Vaučere mogu koristiti sve nezaposlene i zaposlene osobe s navršenih 15 godina života kojima se dodjelom vaučera osigurava stjecanje potrebnih vještina za razvoj karijere, zapošljavanje ili zadržavanje radnog mjesta.

 

Korisnik sam bira obrazovni program i pružatelja obrazovanja. Vještine u ponudi su tražene na tržištu rada i izravno mogu unaprijediti zapošljivost i produktivnost na tržištu rada - na mrežnim stranicama HZZ-a objavljen je katalog u kojemu možete pronaći izbor obrazovnih programa iz različitih sektora, kao što su ekonomija, trgovina, elektrotehnika, grafička tehnologija, građevina i ostalo.

U slučaju da je trošak programa obrazovanja veći od iznosa vaučera, postoji mogućnost da se razlika u visini iznosa podmiri od strane korisnika ili poslodavca.
Točan iznos vaučera određuje se ovisno o obrazovnom sektoru ili podsektoru kojem pripada program, ukupnom radnom opterećenju za stjecanje kvalifikacije te satnici programa pri čemu se u obzir uzima broj sati u vođenom procesu učenja i poučavanja, broj sati temeljenih na radu te broju sati temeljenih na samostalnim aktivnostima.

Program obrazovanja može trajati do šest mjeseci za nezaposlenu osobu, a za zaposlenu osobu do deset mjeseci (zbog mogućnosti usklađivanja provedbe programa s radnim obvezama polaznika).

Zahtjevi se podnose na jednostavan način putem aplikacije Moj vaučer, a više informacija, kao i Katalog vještina i programa koji su u ponudi, dostupno je na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.