Europski tjedan mobilnosti 2024.


Otvorene su prijave aktivnosti gradova i općina povodom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti 2024. godine. Europski tjedan mobilnosti je manifestacija koja se pod pokroviteljstvom Europske komisije održava svake godine, u razdoblju od 16. do 22. rujna. Sa ciljem unaprjeđenja života građana u urbanim sredinama kroz alternativne načine javnog prijevoza u svakodnevnom životu.

Ovogodišnja tema obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti su “Zajednički javni prostori” te se naglašava važnost kvalitetne organiziranosti javnih prostora (ulice, trgovi, šetališta itd.) koji nizom unaprjeđenja mogu izravno utjecati na kvalitetu života, jačaju sigurnost, smanjuju buku i zagađenje zraka.

Ove godina poziva na ravnopravnost korištenja zajedničkih javnih prostora, pri čemu se ističe važnost osiguranja sigurnosti pješaka i biciklista. Kvalitetnijim javnim prostorima koji su ugodni za boravak ljudi, doprinosi se aktivaciji lokalnih zajednica, a stanovnike se potiče da koriste aktivne oblike kretanja, kao što su hodanje i bicikliranje.

Općine i gradovi diljem Republike Hrvatske pozivaju se da prijave svoje aktivnosti planirane za obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti. Prijava se vrši putem internetske stranice https://registration.mobilityweek.eu/login.php

Valjana prijava ispunjava jedan od tri glavna uvjeta:

Također, pozivaju se pojedinci, tvrtke, udruženja, škole i ustanove  da svoje aktivnosti iz nadležnosti održive urbane mobilnosti koje provide kroz cijelu godinu iste registriraju putem internetske stranice https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/ te konkuriraju za  nagradu Europske komisije za najbolje rješenje za upravljanje urbanom mobilnošću.

Detaljne informacije o Europskom tjednu mobilnosti, ovogodišnjoj temi te brošure i savjete možete pronaći pod poveznicom https://mobilityweek.eu/home/.

Više informacija možete pronaći na stranici.