Umrežavanje poduzetničko potpornih institucija: Održana radionica „Od poduzetnika početnika do uspješnog poslovanja – pokušaji, pogreške, nove prilike“


U Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru (PIA) Antunovac u ponedjeljak, 8. ožujka 2021. godine, održana je radionica „Od poduzetnika početnika do uspješnog poslovanja – pokušaji, pogreške, nove prilike“, namijenjena poduzetnicima, ali i onima koji tek planiraju svoje poslovanje.

Radionica je nastala suradnjom triju poduzetničkih potpornih institucija – Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o., Poduzetničko razvojnog centra Općine Erdut lokalna razvojna agencija d.o.o. – PORC te Centra za poduzetništvo Osijek, a s ciljem kreiranja što kvalitetnijih poslovnih usluga za poduzetnike.

Po otvorenju radionice najprije su ukratko predstavljene okupljene poduzetničko potporne institucije, nakon čega je Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac - RODA d.o.o. održala predavanja namijenjena onima koji tek planiraju ući u svijet poduzetništva, objasnivši pravne oblike poslovanja te uputivši okupljene u izmjene kada je riječ o potpori za samozapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Predstavnici Centra za poduzetništvo predstavili su program mentoriranja poduzetnika te održali predavanje na temu druge poduzetničke prilike; što i kako činiti kada nakon neuspjelog poslovnog poduhvata krećete ponovno? Poduzetništvo iz druge prilike još uvijek je nedovoljno zastupljena tema te često izaziva stigmatizaciju zbog neuspjelog prvog poslovnog poduhvata, no restrukturiranjem poslovanja, mentoriranjem te korištenjem usluga poduzetničko potpornih institucija, ponovni ulazak u svijet poduzetništva može biti uspješan.

O ženskom poduzetništvu te njegovim prednostima i nedostatcima govorili su predstavnici Poduzetničko-razvojnog centra Općine Erdut, istaknuvši kako je za razvoj ženskog poduzetništva i dalje neophodan predan rad nadležnih institucija na stvaranju uvjeta za ekonomsko osnaživanje žena.

Radionica je privedena kraju prigodnim predstavljanjem uspješne poduzetničke priče i diskusijom o tome što je sve potrebno za uspješno poslovanje, pri čemu je svoju poslovnu priču „Prirodna kozmetika Helena“ predstavila vlasnica Helena Nađ.

Zbog epidemioloških mjera broj polaznika radionice bio je ograničen, no sve tri poduzetničko potporne institucije čijim je umrežavanjem radionica nastala stoje na raspolaganju svim poduzetnicima i onima koji to planiraju postati, a na njihovim web stranicama dostupne su dodatne informacije o uslugama koje pružaju, kao i kontakt podatci.

S ciljem doprinosa rastu i povećanju broja mikro i malih poduzeća te većoj mogućnosti zapošljavanja i održivom gospodarskom razvoju u Osječko-baranjskoj županiji i široj regiji, Agencija za održivi razvoj Općine Antunovac – RODA d.o.o. kroz 18 mjeseci provodi projekt „Oslonac u poslovanju – PIA Antunovac“, KK.03.1.2.12.0017,  sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupne vrijednosti 747.269,67 kuna.